Роўна трыццаць гадоў таму, 26 красавіка 1986 года, адбыўся выбух на Чарнобыльскай АЭС.

26 красавіка 1986 года на чацвёртым энэргаблоку ЧАЭС (усяго іх пяць - апошні блок так і не быў дабудаваны) адбылася найбуйнейшая ў гісторыі сусветнай атамнай энергетыкі аварыя. У сувязі з высокім узроўнем радыяцыі былі эвакуіраваны жыхары найблізкага горада Прыпяць, а пазней - і насельніцтва з 30-кіламетровай цыркульныя зоны вакол АЭС. Гэтая зямля застанецца неабжытай яшчэ сотні, а можа, і тысячы гадоў - столькі спатрэбіцца для распаду радыёактыўных часціц.

Наступствы «ёдавага ўдару»

«Ёдавы ўдар», які праходзіў з мая па ліпень 1986 года па Беларусі, стаў прычынай росту раку шчытападобнай залозы. Захворванне прызнаецца афіцыйна як галоўнае медыцынскае наступства Чарнобыльскай катастрофы. Больш за 50% усіх выпадкаў РШЗ ў групе 0-18 гадоў за 20 гадоў пасля аварыі паўстала ў дзяцей, якім падчас «ёдавага ўдару» было да 5 гадоў. Па афіцыйных дадзеных, колькасць людзей, якія захварэлі на рак (у момант катастрофы ім было да 18 гадоў), павялічылася ў 200 разоў у перыяд з 1989 па 2005 года.

Акрамя таго, па дадзеных Міністэрства аховы здароўя РБ да катастрофы (1985 г.) 90% дзяцей ставіліся да катэгорыі «практычна здаровыя». Да 2000 году лік такіх дзяцей склаў менш за 20%, а на моцна забруджаных тэрыторыя Гомельскай вобласці - 10%.

Па дадзеных афіцыйнай статыстыкі, колькасць дзяцей-інвалідаў у перыяд з 1990 па 2002 года павялічылася ў 4,7 разы.

Па дадзеных Дэпартамента па ліквідацыі наступстваў катастрофы на ЧАЭС, 1 мільён 142 тысячы беларусаў, у тым ліку 260 тысяч дзяцей, жывуць у зоне радыёактыўнага забруджвання цэзіем-137 ад 1 да 15 Кюры на квадратны кіламетр. 1800 чалавек застаюцца жыць на тэрыторыях з наступным адсяленнем, з ўзроўнямі забруджвання цэзіем ад 15 да 40 Кi / км2. Жыхары самі не пажадалі перасяляцца на больш бяспечныя тэрыторыі.

На апошняй агульнай аўдыенцыі Папа Францішак вітаў групу  паломнікаў, якія прыбылі з Рэспублікі Беларусь і Украіны з нагоды міжнароднай канферэнцыі, прысвечанай 30-й гадавіне Чарнобыльскай трагедыі.

«Узносячы малітвы аб ахвярах гэтай катастрофы, мы выказваем нашу ўдзячнасць выратавальнікам і дзякуем за ўсе пачынанні, закліканыя палегчыць пакуты і шкоду», - сказаў Папа Францішак.

З нагоды 30-й гадавіны аварыі на ЧАЭС 26 красавіка ў Мінску пройдзе святая Імша ў інтэнцыі ахвяр Чарнобыльскай катастрофы. У мінскім архікатэдральным касцёле Імя Найсвяцейшай Панны Марыі святую Імшу ўзначаліць Мітрапаліт Мінска-Магілёўскі арцыбіскуп Тадэвуш Кандрусевіч. Пачатак у 18.30.